top of page
  • Forfatterens bildeTormod Granheim

HIDDEN IN PLAIN SIGHT

Oppdatert: 9. jun. 2021


For oss er fjellene tilgjengelige. Vi kan kanskje ikke klatre dem alle, i hvert fall ikke alltid. Men de er kartlagt, besøkt, besteget.


Grandes Jorasses ligger dypt inne i Mont Blanc massivet. I dag er fjellet godt kjent, blant annet for sin mektige, kilometerhøye nordvegg.


Sånn har det ikke alltid vært. Avstanden fra Chamonix er så stor og fjellene omkring så mange, at man bare så vidt kan se fjellet fra noen svært begrensede metere av den lange Chamonixdalen, viss egentlige navn er Vallée de l’Arve.


Situasjonen er lignende i Italia, der fjellet virker nesten perifert sett fra Courmayeur. Man må kjøre en halv mil østover, inn Val Ferret til Planpincieux for å komme i nær kontakt med fjellets fot. Men herfra ser man snarere en endeløs bakke lede til himmels, enn et mektig fjell.


Fjellet ble først besteget av den legendariske klatrer Edward Whymper. Hans motivasjon handlet ikke om å nå først til topps på Grandes Jorasses. Han var først og fremst interessert i å ta seg til et utsiktspunkt som kunne gi ham en pekepinn på svakheter i Aiguille Vertes forsvarsverker. Dermed oppstod en pussig situasjon, nærmest en myte. Etter å ha klatret ca 2600 høydemeter valgte Whymper og følget hans å nøye seg med å ta seg opp kun på Grandes Jorasses nest høyeste punkt, som senere fikk navnet Pointe Whymper.


De kunne ha tatt seg bryet med å gå de få minuttene mot øst for å nå enda litt høyere - jeg har gjort nettopp det, og det var den letteste delen av en tur som varte tre dager og to netter.


I boken “Scrambles Amongst the Alps” rangerer Whymper Grandes Jorasses

som massivets fineste topp, nest etter Mont Blanc - men da han stod der

oppe var det åpenbare valget, å fullføre førstebestigningen skjult rett

foran nesa hans.


Tilgjengelige størrelser, yttermål med ramme:

Large 116x118cm 4 ex

Medium 83 x 86 cm 8 ex

Small 58 x 61 cm 12 ex


Kontakt meg om du ønsker et print av dette motivet.

15 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page