top of page

Forsvar

Det er visse likheter mellom livet til en fjellsportutøver og livet til en soldat. Våre liv kan sette oss under press. Vi forventer kanskje ikke å prestere vårt beste, snarere å synke ned mot nivået fra vår trening - slik David Grossman har påpekt. Vi trener hardt med håp om å kjempe lett. Vi gjør det vi gjør drevet av indre motivasjon.

Jeg ble spurt om å forelese på en konferanse i regi av NATO rettet mot alliansens spesialstyrker, etter at jeg returnerte fra en ekspedisjon til Mount Everest i 2006. Ekspedisjonen hadde prøvet meg langt ut over mine villeste drømmer. Min venn Tomas hadde omkommet etter et nær to kilometer langt fall. Ulykken hadde skjedde omkring 8500 meter over havet, og endret alt fra idrett til overlevelse. Det fantes ingen redningstjeneste på stand-by, tilgjengelig for å berge meg. Det eneste som stod igjen var nivået på treningen min.

Gjennom årene har min respekt for menneskene jeg har jobbet med i Hær, Sjø og Luft stadig vokst. Jeg har gjort alt fra å forelese på Generalinspektørens lederskapsseminar på Luftkrigsskolen til å bidra som instruktør på idrettsøvelser med vernepliktige. Hvis du ønsker å vite mer om hva jeg har bidratt med til Forsvaret og hvordan jeg kan bidra til din avdeling, ta gjerne kontakt med meg.

Forsvarets Forum var med på øvelse på Heistadmoen, her er reportasjen.

Tormod Granheim

bottom of page